Beaujolais… Hvorfor er vi vilde med det?
Mike MortensenHar du nogensinde smagt vine derfra? Hvis ikke, så har du snydt dig selv for en god oplevelse (syntes vi)… Jeg vil ikke lægge skjul på, at både Berndt og jeg (Mike) har en forkærlighed for Pinot Noir/Spätburgunder, hvilket måske har noget at sige her. Der er måske en sammenligning, som er værd at tage i betragtning.
Pinot Noir har en dejlig friskhed i sin syre, den umiddelbare frugt, struktur som tiltaler os, HVIS DET ER LAVET ORDENLIGT…. Drop det overgjorte fad-arbejde, som smitter så meget af på vinen, at du bliver hevet væk fra det, druen handler om – god frugt, der harmonerer med en friskhed og mineralske noter (Spätburgunder fra Tyskland) og det jordede og komplekse udtryk (Pinot Noir fra Bourgogne og Oregon). Det, vi godt kan lide ved Pinot Noir, er, at den er så terroir-betonet, fordi den suger til sig af omkringstående aspekter i form af jordbund, geografisk placering og omkringstående dufte osv. Derfor er den så speciel for os.
Gamay som det nu handler om, har lidt de samme ligheder her, dog med det, at den ikke står så mange steder rundt om i verden, som Pinot Noir gør. Der er lidt i Canada og nogle andre steder udover i Beaujolais, men det er alt – her er den original og kender sin hjemstavn. Nævner du Gamay eller Macération Carbonique ude i den store vinverden, så vil du med stor sandsynlighed blive mødt med ”ahh Beaujolais” – dog vil jeg sige, at den er ALT for overset i forhold til, hvad den burde være. Fordi… du får uhyre dejlig og frugtig vin, som koster langt under, hvad Bourgogne-vine koster. Bevares, det er også gode vine, som vi har meget kært, MEN i nogle områder er det stukket en kende af med prestigepriser i enkelte dele af Bourgogne.
I Beaujolais får du i nogle kommuner mere kant og struktur i vinen, men i langt de største dele af Beaujolais vil du opleve utrolig saftige og letdrikkelige vine, som nærmest ”brister” inde i munden – og hvis det er lavet godt, så kan nogle producenter styre dem ganske fint med en smule brugte, store fade. Det er ikke unormalt, at du oplever en let urtet, mineralsk og rødfrugtet note, som i nogle tilfælde strejfes af lidt viol… What not to like?
Cru Morgon – Har vi en forkærlighed for pga. den gode dybde og kompleksitet, de oftest frembringer helt naturligt – stadigt spændstigt og saftigt, som det bør være. Lette krydrede noter efterfulgt af friske kirsebær. Vi har smagt flere gode eksempler på Morgon-vine med perfekt integreret fadlagring – nogle kan sagtens bære det.
Cru Chiroubles – Forvent friskere og lettere udgaver herfra, det smager virkelig godt i vores optik. Du finder ikke vin med samme frugtighed og saftighed som her, men uden at det bliver fladt og kedeligt som en kedelig masseproduceret Pinot Noir – de findes derude, sorry to say. Chiroubles kan shine på sin lethed og friskhed med lys rød frugt som hindbær, dog kan den også med den rette behandling få nogle ganske fine mineralske noter fra granitten, som præger det smukke landskab i Beaujolais.
Jeg er sikker på, at vi kommer til at se meget mere til dette område generelt – hermed ikke betonet af, at det er en del af Bourgogne, men fordi det har sin egen vinstil.
VI ELSKER BEAUJOLAIS – MEN OGSÅ BOURGOGNE!